ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Michael G. Francom ve ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Uzmanı Sinem Duyum, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin’i ziyaret etti.
TAB Merkez Birliği ofisinde gerçekleşen ziyarette, Türkiye’nin arıcılık potansiyeli, yerli arı ırkları ve ekotipleri, bal çeşitleri ve ABD’deki bal üretimi ve sektörel uygulamalara ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Görüşmede, TAB Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’nin bal üretimi ve arı koloni varlığı bakımından dünyada 2. sırada yer aldığını ve ülkemizdeki arıcıların %75’inin gezginci arıcılık yaptığını belirterek, ülkemizde üretilen balların önemli birçok özelliğinin bilimsel çalışmalarla ortaya konduğunu ifade etti. Şahin, “Arı ırkı ve ekotip zenginliğimiz, Amerika’da 2000’li yılların başında yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen koloni çöküş bozukluğundan daha az etkilenmemizi sağladı” dedi.
Ülkemizde üretilen bal çeşitleri hakkında bilgi veren Şahin, her arıcının ve kovanın kayıt altında olduğunu belirtti. Şahin, özellikle çiçek ballarından farklı olarak üretilen çam balı ile ilgili detaylı bilgiler paylaşarak Türkiye’nin bu alandaki eşsiz konumuna dikkat çekti.
TAB Başkanı Şahin, bu tür temasların arıcılık alanında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, bilgi paylaşımının artırılması ve Türkiye’nin arıcılık vizyonunun uluslararası platformlara taşınması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Michael G. Francom’da, “Türkiye’nin çam balının anavatanı olduğunu ve üretim yöntemini ilk kez bu görüşmede öğrendim, gerçekten çok şaşırdım” ifadelerini kullandı. Francom şunları söyledi; “ABD’de genellikle sabit arıcılık yaygın, bazı büyük işletmeler ise gezginci arıcılık yapıyor. Badem, kiraz, elma gibi meyve üreticilerinin bahçelerine arı getiren arıcılara polinasyon hizmeti karşılığında ödeme yapılmaktadır. 2024 yılı itibarıyla polinasyon gelirleri yaklaşık 224 milyon dolara ulaştı. ABD’de özellikle kültür bitkileri kaynaklı bal üretimi öne çıkmakta ve yıllık üretim yaklaşık 60 bin ton kovan başı verim ise 23 kg seviyesindedir.”
Arıcılık faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi veren Francom, firmaların kayıt altında olduğunu ancak arıcıların kayıt altına alınmasının eyaletler bazında değiştiğini, ayrıca bazı eyaletlerde şehir içinde, bina çatılarında, arka bahçelerde ve üniversite kampüslerinde arıcılık yapılmasına yasal olarak izin verildiğini de sözlerine ekledi.
ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Uzmanı Sinem Duyum ise, Büyükelçiliğin en son 10 yıl önce Türkiye bal sektörü üzerine bir rapor yayımladığını ve bu raporun büyük ilgi gördüğünü belirtti. Duyum, güncellenmiş yeni rapor için de çalışmaların başlatıldığını ifade etti.
TAB Haber